Ибн Фадлан - Пътешествие до Волжска България

ПРИЛОЖЕНИЕ

Извлечение от Енциклопедията на Наджиб Хамадани "Сътворени чудатости"
 

ХОРЕЗМ: Това е благословена страна. Жителите й са благочестиви, държат на честта, доблестни са и се отличават с настойчивост и сериозност. Там има много големи студове. Нейните жители са воини на вярата и не допускат управници, а само справедливия падишах. Тази страна е място на висше благоденствие и процъфтяване. Големият град в тази страна е Джурджан [Угренч]. Жителите му говорят н неприятен за ухото език. Повечето от думите им съдържат буквата "з". Там има и друг град, на име Ардакурд. Неговите жители имат труден език - те крякат като жаби. Те са врагове на повелителя на правоверните - Али. Там студовете са такива, че лицето ти замръзва върху възглавницата, когато спиш, толкова е студено, че се пукат от студ гигантските дървета. Човек не може да язди от многото нахлузени върху него дрехи. Една от областите - покрайнини на Хорезм, е Хорасан, а друга покрайнина е Маверанахр. Река Джейхун замръзва около град Хорезм и така чак до Хорезмийско (Аралско) море. Реките Джейхун и Шаш (Сърдаря и Амударя) се вливат в това езеро и текат през Хорезм. В Хорезм има всякакви плодове освен орехи. Жителите на Хорезм са доблестни и обичат да пътуват. Те владеяет гузите (казахите). В страната Хорезм няма нито един рудник за скъпоценни камъни. Стоките в Хорезм са следните: камък срещу язви, бобри, солена риба, молитвени възглавници, хорезмийски празнични одежди и одеяла. Аллах по-добре знае какво още има там.

Б-1 "ХАЛАНДЖ". Такива дървета има много в безбрежните простори на Туркестан до самия Хорезм, навсякъде растат дърветата халандж. Наричат го "гората на милостивия". В тези гори живеят носорози. От това дърво изработват чинии, чаши и други вещи.

Б-2 "ХАДАНГ". Това е голямо дърво. То расте в страната на русите. Неговата кора се използва за калъфи на копия. Има и друг вид, който се нарича "хаданг с печат" (на петна). Кората му има такива рисунки, че може да се помисли, че са нарисувани от китайски живописец. Този сорт е ценен. Той прилича също така на рисувана стомана. Дървесината на хаданг (бреза) е мека и податлива за обработка, така че от нея се изготвят занаятчийски сечива, обувки и изрязват стрели. На върха на хаданг соколът си свива гнездото. В подножието на дървото пък живее хермелинът. От кората на хаданг правят каниите за саби, от него извличат мехлем за лекуване на счупени кости.

В. НАПИТКА. В пределите на страната Хорезм расте дърво, на ствола на което се прави разрез и оттам изтича гъста течност, приличаща на мед. Ако човек изпие литър от този сок, той се напива. Наричат го "дървото на напитката". Дори чрез сто хиляди заповеди не може да се вдигне отдолу нагоре нито и една капка вода. Всевишният Аллах извлича тази вода от тънки съдове триста лакти под земята на височината на дървото, превръща я в масло и формира от нея плодове като фъстъци, орехи и други.

Г. СЪОБЩЕНИЕ ЗА АТИЛСКИЯ (ВОЛЖСКИ) ГИГАНТ
Това е народ, живеещ от тази страна на реката на русите. Те са извънредно високи на ръст, а характерът им е скотски и лошав. Това са хора от вида гог и магог. Ахмад ибн Фадлан каза: "Чувал съм от Текин, а и царят на българите ми е разказвал, че някои хора от страната Булгар са дошли на Волга по време на разлива на реката. И от този район се вдигнало много шум и викове, че "някакъв човек се появил на повърхността на водата: ако тези хора произхождат от такъв народ, при това съседен на нас, то ние не можем да живеем в тази страна." Ние [царят] тръгнахме, докато не видяхме на река Волга някакъв човек - на ръст той беше висок дванадесет лакти, имаше голяма глава и ръце и много дълъг нос. Ние [царят] се изплашихме, обърнахме се към него с думи, но той не ни даде отговор.

Ние написахме писмо в града на народа ису, намиращ се на три месеца път оттук, и по-точно "някакъв си човек тук попадна, съобщете на царя откъде е дошъл?" А обратният отговор беше: "Донесе го водата от еди-кой си остров. Това са хора, които ходят голи като зверове. Всевишният Аллах им е дал да се хранят с риба. От хората нито един човек не може да попадне в тази област, защото когото и да сграбчи, всичко наред чупи и яде. Децата се плашели от него и умирали. Ние го вързахме за едно гигантско дърво със здрави вериги. Ако искаш, ще ти го покажа. Така те ме отведоха до подножието на огромно дърво и аз го видях да седи гол, вързан за гигантското дърво. Главата му беше колкото сандък, а коляното му бе колкото ствола на палмово дърво. Месото му бе разядено от птиците, а бездушното му тяло лежеше там.

Всяко живо същество, което се приближаваше към него, той изяждаше. Някои хора говореха, че това е великан от племето гог и магог, че водата го е отнесла и го е изхвърлила на това място.

Д-1 "ПЕЧЕНЕГИ". Това е тюркски народ. Те са езичници и имат много овце. Там постоянно има сняг. Говорят, че посланикът на ал-Мултадир-би-ллаха отишъл там и разказвал, че там е видял овце, които разчиствали снега с предните крака, търсели сухи листа и ядели сняг, а овните се влачели по земята.

Д-2. Когато от Булгар тръгнах от границата във вътрешността на тази страна, през първата нощ видях, че хоризонтът на небето почервеня, появиха се ужасяващи фигури, силуети и шумове. След това аз видях, че срещу тях се появи огромен черен облак, приличащ на върволица яхнали коне, хора с извадени мечове и стрели в ръце. Цял час този отряд нападаше другия. След това те се отдалечиха един от друг. Попитах за това царя. Той отговори: "Не знаем какво е това. Нашите деди са ни говорили , че това е вълшебна войска, в която верните и неверниците водят война помежду си. Откакто свят светува, винаги е било така и ние винаги така сме виждала тези неща."

Е-1 "БУЛГАР". Това е огромна област. В единия й край живеят неверници, които, щом видят царя си, свалят шапка и я слагат под мишницата си.

Е-2. Ако някоц убие някого, то след това го слагат в дървен сандък от дървото халандж, вдигат го на голям стълб и го оставят да умре от глад, студ и горещина.

Е-3. И още: Ако те видят ловък и умен човек, то връзват му въже на шията, стягат го към дървото и казват, че "на този му отива да служи на бога", и го оставят там докато умре.

Е-4. Има обаче хора в страната България коато са близки към исляма. Тези хора са здравеняци, воини на вярата и храбри. Те са с остригани глави и носят къси кафтани. Те въртят търговия с кожи. И вярващите, и неверниците имат право да пият вино. Пияни хора не се срещат обаче.

Е-5. Булгар е разположен на брега на река Волга. От тях до изгрева на слънцето в Кузлум (в Египет) има шест месеца път. В тази област нощта трае само един час. Там има крепости като: Иасу, Мерджа, Ернас и Техшу. От България до аланите пътят трае два месеца.

[Previous]
[Back to Index]